Selasa, 21 Jun 2011

Air asam

Cuti hujung minggu mcm biasa ...balik kampung. Mak aku kata ada ikan pari, tapi tak tau nak masak apa. So aku kata.. kita bakaq dan buat cicah ayaq asam je la... Kat sini aku nak share resepi air asam yang aku buat nih...


Bahan2:
Sebiji bawang besar dipotong2..
8 biji cili padi (cabai melaka) juga dipotong halus
1 ketul belacan- dibakar dahulu
sedikit air perahan asam jawa- seeloknya guna air yg telah dimasak
sebiji limau nipis
1 sudu besar kerisik
gula & garam secukup rasa..

Cara2nya:
Belacan yang telah dibakar tadi dilenyek2 menggunakan sudu garfu. kemudian belacan yg sudah dilenyek dicampurkan bersama air perahan asam jawa.
masukkan gula dan garam,
masukkan kerisik
kacau bagi hancur.
Perahkan asam limau.
Tuang air asam yang telah disebatikan tadi ke dalam mangkuk yang berisi bawang dan cili.

Note: Kalau ada tomato lagi best....
enak digunakan untuk mencicah  ikan bakar..

ikan pari yang telah dibakar. Huduh sikit rupa dia.. sbb kulit daun pisang masih melekat ...

Selamat mencuba!!...

4 ulasan:

SiTyAiZa berkata...

wah sedapnya..... terliur ct tgk air asam ngan pari bakar ni... my favorate nih....... nyummy....

shida berkata...

ha ya ka... tak pa2... balik ni ajak haris cari pari... bakaq kat umh... jhehhe

SiTyAiZa berkata...

ermmm... kalau nak bakaq membakaq ni kena weeked la.... hehehheehe... hari reja x dan nak buat gapo seh....

shida berkata...

ha.. tunggu hujung minggu i je la.. kalu tak sabaq sgt... singgat je beli kat pasar mlm... habis cerita