Isnin, 25 Julai 2011

Me n My Boss

When I Take a long time to finish,
I am slow,
When my boss takes a long time,
he is thorough


When I don't do it,
I am lazy,
When my boss does not do it,
he is busy,


When I do something without being told,
I am trying to be smart,
When my boss does the same,
he takes the initiative,


When I please my boss,
I am apple polishing,
When my boss pleases his boss,
He is cooperating,


When I make a mistake,
I' am an idiot.
When my boss makes a mistake,
He's only human.


When I am out of the office,
I am wondering around.
When my boss is out of the office,
He's on business.


When I am on a day off sick,
I am always sick.
When my boss is a day off sick,
He must be very ill.


When I apply for leave,
I must be going for an interview .
When my boss applies for leave,
it's because he's overworked


When I do good,
my boss never remembers,
When I do wrong,
He never forgets


petikan dari email yg aku dapat dari seorang teman... Tp betul la.... kita yg bawah ni sentiasa rasa mcm tu.. Dan boss pulak kita  terpaksa rela berbuat sesuatu untuk kepentingan masing2... Apapun... kita makan gaji...dan kita bukannya boss...
Teringat pulak ttg cerita seorang kwn tentang seorang pegawai yg mana dalam satu kursus telah bangun  dan memberi pendapat yg  dia rasa konon2 itu adalah pendapat paling best.
" Saya tak berpuas hati tgk gejala org atas selalu keluar rehat dan makan2  dengan org bawah"
Dia tak sedar... tak byk org yg sukakan dinding pemisah...krn benda tu tak de jejas pun...


Telah bangun salah seorang peserta yg sejawatan dengan beliau;;
" saya cukup tak bersetuju dengan pendapat puan..krn bg saya, bergaul dengan org bawahan sebenarnya mendekatkan diri kita dengan mereka. Nak mintak buat kerja pun senang..Untung sebenarnya.."


erm... tempat kita di sisi Allah sama saja.. yg bezakan kita adalah amalan yg kita bawak....

1 ulasan:

SiTyAiZa berkata...

ya.... saya pun x setuju dengan pendapat puan tu.... tapi.... kita ni sapakan... orang bawahan je... kuli katakan... huhuhuhu.. apa-apapun aku ttp bersyukur....