Selasa, 6 November 2012

Jika membesarkan anak dengan cara....

Jika anak dibesarkan dengan celaan, dia belajar memaki
Jika anak dibesarkan dengan permusuhan/kekerasan, dia belajar membenci.
Jika anak dibesarkan dengan cemoohan,
dia belajar rendah diri.
Jika anak dibesarkan dengan hinaan, dia belajar menyesali diri.
Jika anak dibesarkan dengan toleransi, dia belajar menahan diri.
Jika anak dibesarkan dengan pujian, dia belajar menghargai.
Jika anak dibesarkan dengan dorongan,dia belajar percaya diri.
Jika anak dibesarkan dengan sebaik- baiknya perlakuan, dia belajar keadilan.
Jika anak dibesarkan dengan rasa aman, dia belajar menaruh kepercayaan.
Jika anak dibesarkan dengan dukungan, dia belajar menyenangi dirinya.
Jika anak dibesarkan dengan kasih sayang dan persahabatan, dia pun belajar 
menemukan cinta dalam kehidupan.


ayat2 diatas aku copy dari FB, sumber asal tidak dapat dikenalpasti. Tapi apa yg pasti aku cuba nak kongsi dengan rakan2....

Bukan mudah nak membesarkan anak2. Kalau hasil didikan yg baik, maka baiklah yg dapat. 
Merenung kembali anugerah2 ibu mithali, kebanyakan anak2 mereka adalah anak2 yg berjaya didunia dan diakhirat.
Semuanya bermula dengan niat dan doa krn anak2 adalah satu amanah. 
oleh itu, amalkan cara hidup Islam krn Islam itu indah, melengkapi seluruh cara hidup...

teringat pulak kisah Irfan bila tahu aku sedang marah.. automatik dia akan datang peluk aku sambil minta maaf.. indah rasa saat itu. Mak saudara aku hairan melihat situasi itu. Katanya, cucu dia bertuah la nak peluk mak dia bila ken amarah ngn mak dia. Lagi melawan ada laa..
 Bila dia berkata mcm tu, baru aku rasa sebenarnya aku belum berjaya mendidik anak dgn cara terbaik. Tp aku berusaha untuk menjadi yg terbaik, Insyaallah...
Kadang2 rasa marah kita mengatasi kewarasan,,,,


7 ulasan:

Kakcik Nur berkata...

Memang tidak mudah mendidik anak2 apalagi kalau diri kita pun terumbang-ambing. :(

Irfa berkata...

bukan senang mendidik anak
bukan setakat bagi makan pakai je
banyak lagi faktor yg patut di ambil kira
sebolehnya elak dr maki anak

shida berkata...

kak cik dan kak Irfa, betul tu...
kata2 ibu adalah doa...

Dzuhata berkata...

bersederhana but susah nak determine how sederhana is sederhana huhuhu

p/s: pls disable word verification... susah naw aku nk verify... hehehe

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

mmg bkn senang nak didik anak2 skang ni hehe...cabaran buat kita mak ayah ni....

akak line wani slow ni apa kata akak setting komen akak tu bg jd pop window n buang word verification...klu mcm komen akak skang ni line slow lambat wani nk komen...maaf yer klu wani tegur ni haha...

akak ikut step yg wani gtau ni k....

dashboard - settings - posts and comments - comment location akak pilih pop window - comment moderation akak pilih always - show word verification akak pilih no.....

kalu akak ikut step wani tu time line wani slow boleh wani komen jd cepat tau eheeee

shida berkata...

hahhaha.... nanti aku disable yeee

shida berkata...

baiklah wahai kawan2 semua...
wah... pucuk dicita ulam mendatang.. wani dah bg step... tq wani.. hehehe