Jumaat, 22 Februari 2013

persiapan ke hospital ibu yang bakal melahirkan bayi

Ha,,, hari ni nak buat entry pasal persiapan kelengkapan ibu dan bayi ke hospital. Selalunya bila perut sampai 7 bulan, misi akan ingatkan suruh sediakan beg kelengkapan siap2 dalam kereta.  Tp aku belum masukkan dalam kereta lagi... :-)
Sebelum tu...n3 smlm cakap aku nak snap gambar beg tali kan...

ha... nilah rupanya beg yang diperbuat daripada tali. lepas ni kalau tak mau guna letak baju, boleh bawak pergi picnic... Hihihi.. sapa2 yg teringin boleh la oder... aku boleh tolong p cari kat padang besar... :-)

lupakan sekejap pasal beg tu... ni kita bercerita pula pasal kelengkapan ibu dan bayi. 

Kelengkapan bayi:

1) Pampers baby newborn (1 pek)- yg ni aku bawak 8 helai je, nak bawa 1 pack mcm byk sgt. ada 64 keping..
2) baju ( 5 pasang)- aku baru letak 3 pasang baju( baju lengan pendek, baju lengan panjang, dan baju yg ada lubang2...
3) minyak telon- belum letak
4) tisu basah-siap
5) tuala mandi-siap
6) stokin/sarung tangan baby (4 pasang)- baru letak 2 pasang
7)peralatan mandi- beli yg travel pack tu.. tp selalunya hospital tak mintak pun..
8)selimut /bedung- siap
9) barut (5 helai)- siap
10) topi- digunakan masa nak bawa baby balik rumah... _siap

antara barang pakai buang.. :-)




dah siap masuk dalam beg.. hurmmm barang umi tak masuk lagi ni... mcmmana ye? tgk senarai barang umi lagi byk....

Kelengkapan ibu:
1) buku merah - ada dlm handbeg
2) kAD  pengenalan - ada dlm handbeg
3) Telefon - ada dlm handbeg
4) baju ibu ( 2 helai)- belum masukkan
5) stokin (3 pasang)- x beli lg
6) kain batik ( 2 helai)- baru sehelai
7)seluar dlm ( 5 helai)- belum masukkan. dok ingat mcm nak cari yg pakai buang tu je.
8) tudung ( 2 helai)- belum siapkan
9) peralatan mandi( pencuci muka, berus gigi, ubt gigi)- belum siapkan juga
10)tuala mandi- belum siapkan
11) maternity pad- dah siap. cari yang overnight wings. lebih panjang. nak guna yg maternity tu mcm seksa sikit. tak reti nak ikat.. hahaha.
12) selipar - selipar jepun la kot.. nak pakai p toilet. juga belum disiapkan
13) minyak selusuh- dah siap tapi belum masukkan dlm beg
14)_minyak angin- belum siap juga
15) air zam2- belum siapkan
16)termos air panas- kena beli yg baru la kot no...
17) beg plastik ( 2)- belum siapkan.. beg plastik ni utk letak pakaian kotor nanti.. senang kirim kat asben suruh balik cuci
18)sweater- belum masukkan lg
19) sikat- belum siapkan juga,,,

hurm... pendek kata.. barang umi tak siap2 lagi.... dok ralit siapkan baby.. lupa pulak kat ibu pun  penting jugak... mlm2 sejuk tu....





7 ulasan:

Bui Junaidi berkata...

WAH..MMG TERBAIK LA PERANCANGAN SHIDA..

wahida berkata...

cantiknya beg tu...sweet color..


eeee, tak sabar nak tgk baby tau...bila dah buat n3 gini, rasa aku pulak yg berdebar...hahaha...

shida berkata...

Bui: Kita hanya merancang, Allah yg menentukan.. doakan yg terbaik ok...

Wahida: hihihi... aku lagi berderbar2 ni...

Ibu Lala berkata...

Cantik la beg tu. nak kirim. Brp harga. Akk dulu 7 bln dah siap siap beg. Klw sampai masanye angkut je. Moga dipermudahkan sumenye ek..syoknye bau bb..

shida berkata...

harga beg ni murah je.. RM30

cenderamata dari hati berkata...

layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

hamper barangan bayi pada harga berpatutan..utk diri sendiri @hadiahkan kpd kenalan..

maaf tumpang iklan

(alat senaman utk kempiskan perut pun ada dijual..kegunaan lps besalin nti..kurus kembali)

Tanpa Nama berkata...

betul la...dok siapkn brg baby..brg ibu terlupa plk nk siapkn jg..