Rabu, 18 September 2013

makanan pertama si manja

Izzan dah masuk 5 bulan. Dah ready utk diberi makanan pejal pertama,
Kali pertama ni elok diberi buah2 dulu.
Dalam senarai pemakanan bayi 4-6 bulan buah2 yang disarankan ialah:
1. pear
2. pisang
3. Apple
4. beras perang
5. labu
6 .sweet potato (keledek)
7. Zucchini.

untuk permulaan disarankan pilih 2 jenis buah sahaja. so aku pilih pisang dan apple. Buah yang senang dapat kat Malaysia ni.

Puree apple 
 
Apple perlu dikupas dan dipotong dadu.
Kemudian apple tadi perlu distim sehingga lembut dan sejukkan.
Masukkan ke dalam blander . letak 1/4 air minuman dan blander.
Sebiji apple boleh bahagikan kepada 3 kali makan. Baby  bukan mkn byk pun.

puree pisang

puree pisang paling senang. Tak perlu stim, kupas kulit potong dan boleh terus blander. Campur  sedikit air untuk jadikan  puree soft. Sesuai dengan perut baby.

then letak dalam bekas kecik2 ni. yg depan puree apple dan yang dibelakang tu puree pisang. Ni bekas yang aku beli dengan baby bullet hari tu. 

Kalau letak pada suhu peti ais biasa puree ni boleh tahan selama 3 hari. Kalau dibekukan boleh tahan selama 30 hari.

Nanti nak try puree kurma pulak... :-)

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

comei la bekas dia..kecik2..

Ifa Bunga berkata...

Mana nk dpt bekas dia sis...beli mana

shida berkata...

bekas ni beli mesin pengisar.. satu set. http://cdabaim.blogspot.com/2013/09/baby-bullet-sudah-sampai.html