Rabu, 21 September 2016

Air asam perut lembu

Selamat Hari Raya Aidil adha buat semua..
Banyak hari teringin nak makan perut lembu cicah air asam..
Raya kali ni dah pesan siap2 dekat encik suami supaya bawa balik perut lembu yang dikorbankan di tempat kerjanya..

inilah rupa perut lembu tu.. tak pernah pun buat sebelum ni....
petua untuk putihkan perut lembu ni ialah lumurkan dengan kapur makan... kemudian rendam seketika.. dan bolehlah sental pakai pisau..cepat je keluar kotoran pada perut tu.
kemudian cuci bersih bersih dan rebus sehingga perut lembu tadi betul betul lembut. letakkan sedikit garam semasa merebus.

bila dah sejuk bolehlah dipotong potong mengikut saiz yang kita inginkan...



ni pulak air asam yang aku buat...

potong je 

3 biji tomato
5 ulas bawang besar
10 tangkai cili padi
4 tangkai cili besar
air asam jawa
sedikit belacan
1 biji perahan jus asam limau
setangkai daun saderi
sedikit garam dan gula...

air asam jawa, belacan,cili besar+cili padi ,jus asam limau serta garam dan gula diblender. kemudian tuang ke dalam hirisan tomato dan bawang besar. masukkan hirisan daun saderi. 

senangkan?

kali pertama mak sendiri puji anak dia ni buat air asam. Macam kat tempat kenduri katanya... terus kembang hidung ahkak ni.. :-)

nak makan...cedokkan air asam ni... gaulkan dengan perut dan boleh lah dimakan begitu sahaja atau dimakan bersama nasi panas panas...

wallawey.... sedap!.

Selamat mencuba....



Tiada ulasan: