Isnin, 21 Mac 2016

keli salai masak lemak.

terbeli keli.
Asyik dok buat sambal keli ja...
ni try buat keli salai masak lemak cili padi pulak.

Bahan2.
1)keli 4 ekor diperap bersama garam dan kunyit. Kemudian panggang dalam pemanggang ajaib ja... senang cerita... nak sedap lagi kena salai pakai api kot...
2)Blend 2 inci kunyit hidup,2 ulas bawang merah, 4 biji cili padi dan 2 batang serai. aku tumbuk sbb blender rosak... :-)
3) panaskan santan. aku pakai santan kotak je..separuh dicampurkan dengan sedikit air dan didihkan. masukkan bahan blender tadi kedalam santan tadi dan biarkan hingga mendidih.
4) bila mendidih.. masukkan sedikit garam.
5) Masukkan ikan yang telah disalai...
6)akhir sekali... masukkan santan yg berbaki separuh lagi tu untuk pekatkan kuah,,,
7) carik2 kan daun limau purut...untuk bau yang sedap..



keli masak lemak masih dalam kuali... :-)

Lain kali kita try buat keli berlado pulak ye,,,

Tiada ulasan: